locuri de vizitat in maramures obiective turistice

„Tara lemnului” este un loc minunat de vizitat daca doriti sa va bucurati de o vacanta activa. Mersul pe jos, ciclismul si drumetia sunt cele mai bune modalitati de a vizita Maramuresul. Veti gasi multe locuri de vizitat in Maramures si experiente noi pe care sa le incercati in fiecare zi.

Cel mai bun moment pentru a vizita Maramuresul este incepand din luna aprilie pana la sfarsitul lunii octombrie, insa si iarna are un farmec aparte, mai ales daca iti place sa schiezi.

Maramures este locul in care viata de zi cu zi se simte in continuare ca un muzeu popular in aer liber.

Cele mai importante obiective turistice si locuri de vizitat in Maramures

Obiective turistice si locuri de vizitat in Maramures

1. Bisericile din lemn

Lemnul este resursa principala a regiunii si a fost folosit de mult timp in urma de localnici pentru a construi case, a sculpta porti complexe de lemn si a construi biserici. Cu aproape 100 de astfel de monumente din lemn, opt dintre ele au fost alese pentru a face parte din patrimoniul mondial UNESCO, datorita valorii lor inestimabile. Exemple de „arhitectura religioasa vernaculara din lemn” se caracterizeaza printr-un amestec de trasaturi ortodoxe si influente gotice.

biserici de lemn maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Bisericile din lemn

Abilitatile mesterilor sunt vizibile in acoperisurile impunatoare, in turnurile de biserica inalte si inguste si in forma de peste a zosterului. Picturile interioare nu sunt mai putin impresionante: ele prezinta scene ale unor evenimente religioase combinate cu motive laice care reflecta viata de zi cu zi si credintele oamenilor.

2. Cimitirul Vesel din Sapanta

Este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic de pe lista noastra cu cele mai bune atractii din Maramures pe care trebuie sa le vezi. Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Sapanta are o abordare unica a mortii, vazand-o ca fiind o sarbatoare a unei vieti care s-a incheiat mai degraba decat un eveniment tragic.

Totul a inceput in anii 1930 cand Stan Ion Patras si-a sculptat prima cruce de stejar. Fiecare cruce din cimitir este pictata intr-o nuanta speciala de albastru, cunoscuta acum sub numele de „albastru Sapanta” si decorata cu motive traditionale.

Cimitirul Vesel din Sapanta
Locuri de vizitat in Maramures: Cimitirul Vesel

Pe cruce exista si un tablou, menit sa ilustreze o trasatura de personalitate sau o scena semnificativa din viata persoanei care a murit si un scurt poem plin de spirit. Una dintre cele mai faimoase cruci din cimitir este cea a insusi Stan Ion Patras, care a murit in 1977 si a lasat mostenirea ucenicului sau:

De cu tânăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș,
Să mă ascultați oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Câte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit,
Dar bine cât am putut
Orișicine mi-a cerut.
Vai săracă lumea mea
Că greu am trăit în ea

3. Manastirea Sapanta-Peri

Manastirea Sapanta Peri Maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Manastirea Sapanta-Peri

Acest complex manastire locuit de maici este cea mai inalta structura de lemn din Europa, avand inaltimea de 78 de metri. Biserica a fost construita in 1997 folosind metode traditionale si este acoperita cu 8,5 kg de aur, ceea ce o face usor de sporit de la distanta. Baza bisericii este din piatra, dar restul este construit din stejar si, ca peste tot in Maramures, sculpturile exterioare din lemn sunt de o frumusete deosebita.

 

4. Sighetul Marmatiei

Fosta capitala a regiunii Maramures, orasul Sighetu Marmatiei, cunoscut si sub numele de Sighet, este punctul de plecare pentru toate atractiile turistice importante din Maramures. Orasul insusi este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural si pentru numarul mare de muzee care amintesc de trecutul orasului.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Memorial al rezistentei si victimelor comunismului

Locuri de vizitat in Maramures: Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Este, de asemenea, numit Muzeul Gandirii arestate, ca o amintire a functiei anterioare a cladirii, cea a inchisorii. In perioada comunista a fost locul in care multe dintre figurile importante ale Romaniei au fost arestate si torturate. Acum ofera o colectie de fotografii care ilustreaza scene din viata de zi cu zi a prizonierului si istoria comunismului. Este posibila si o vizita la celule si camere de tortura.

Casa memoriala Elie Wiesel

Locuri de vizitat in Maramures: Casa Memoriala Elie Wiesel (sursa: muzeulmaramuresului.ro)

Acesta este locul de nastere al Elie Wiesel, castigatorul premiului Nobel pentru pace din 1986, care a crescut la Sighet impreuna cu familia sa, inainte de a fi deportat la Auschwitz. In 2002, muzeul a fost deschis chiar de scriitor si prezinta o colectie mare de fotografii, mobilier si alte obiecte apartinand lui si comunitatii evreiesti din Sighet.

Muzeul Satului Sighet

muzeul satului sighet maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Muzeul Satului Sighet

Muzeul Satului Sighet este sectiunea in aer liber a Muzeului Etnografic al Maramuresului si a fost deschis in 1981. Are structura unui sat traditional: casele de lemn sunt asezate pe ambele parti ale drumurilor stramte si duc la biserica, centru simbolic al satului. Casele arata evolutia in timp a stilurilor arhitecturale si a tehnicilor de decoratiune folosite de oameni.

5. Cascada Cailor

Cascada Cailor Maramures

Locuri de vizitat in Maramures: Cascada Cailor

Este cea mai mare cascada din Romania (90 de metri inaltime), situata in apropierea statiunii montane de iarna Borsa, parte din Muntii Rodnei.

Se poate ajunge fie printr-o plimbare de o ora prin padure, fie calare cu telecabina pana in varful partiei de schi, urmata de o scurta coborare prin padure. Apa cade in mai multe etape, asa ca ofera vederi magnifice atat vara, cat si iarna, cand apa este inghetata.

Numele cascadei este legat de o legenda locala. Se spune ca in varful muntelui turmele de cai obisnuiau sa pasca de la primavara pana la toamna. Intr-o zi a venit un urs si a atacat animalele, care au sarit de pe munte si au cazut in prapastia care este acum Cascada Cailor.

6. Lacul Albastru

Lacul Albastru din Baia Sprie, Maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Lacul Albastru

Un alt obiectiv turistic important din Maramures, Lacul Albastru este unic in lume datorita faptului ca isi schimba culoarea in functie de pozitia soarelui si de temperatura apei. Astfel, primavara lacul este albastru, vara este verde inchis cu nuante de smarald, iar toamna culoarea transcende intr-un verde mai inchis, chiar maro.

Explicatia stiintifica pentru acest fenomen consta in procesul de aparitie a lacului: s-a format dupa prabusirea unei mine, deci mineralele reziduale sunt cele care influenteaza culoarea apei. Lacul se afla la doar 35 de minute de mers pe jos de centrul orasului Baia Sprie.

7. Mocanita

Mocanita Maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Mocanita

Singurul tren cu aburi de calibru ingust complet functional din Europa, Mocanita este sigur ca va oferi o experienta de basm. Trenul pleaca de la Viseu de Sus si calatoreste adanc in frumoasa Valea Vaserului, traversand Parcul Natural al Muntilor Maramuresului.

Privelistile sunt uimitoare – trenul traverseaza paduri verzi, stanci abrupte si ape limpezi. Plimbarea dureaza 6-7 ore, in functie de sezon si include o oprire pentru pranz in Paltin, unde oamenii pot face o plimbare in natura sau pot admira privelisti magnifice de pe o platforma de observare. Pretul biletului variaza intre 12 si 15 euro pentru un adult.

8. Baia Mare

Baia Mare, oras in regiunea Maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Orasul Baia Mare

Anterior parte a Imperiului Austro-Ungar, Baia Mare a atins stadiul cel mai prosper in perioada comunista. Drept urmare, in jurul orasului se mai pot observa urme de influenta socialista, dar orasul vechi, renovat recent, merita vizitat. Piata centrala este flancata de cladiri medievale si cafenele frumoase si alte vestigii ale vremii medievale ale orasului sunt in imediata apropiere: Turnul lui Stefan si Turnul macelarilor.

9. Satul Breb

Satul Breb din Maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Satul Breb

Satul Breb este locul emblematic pentru toate lucrurile care reprezinta Maramuresul: case din lemn, o biserica din secolul al XVI-lea, oameni ospitalieri si unul dintre cei mai cunoscuti mesteri din regiune, sculptorul in lemn Petru Pop.

Aici puteti experimenta cultura locala plimbandu-va prin sat, intalnind localnicii si auzindu-le povestile si participand la activitati traditionale, cum ar fi lucrand terenul sau culegand legume in gradina. Daca aveti noroc, puteti participa chiar si la o nunta traditionala si puteti asista la obiceiurile si ritualurile locale.

10. Varful Pietrosul Rodnei

varful pietrosul rodnei maramures
Locuri de vizitat in Maramures: Varful Pietrosul Rodnei

O bijuterie ascunsa pe lista noastra cu cele mai bune locuri de vizitat in Maramures, Pietrosul Rodnei (2303 metri) este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali si alegerea perfecta pentru toti cei care iubesc sa petreaca timp in natura. Drumetia este lunga, dureaza aproximativ 8-9 ore pe ambele sensuri, cu dificultati medii, dar merita tot efortul.

Acestea sunt 10 dintre cele mai inedite locuri de vizitat in Maramures, o zona care si-a pastrat autenticitatea, frumusetea si traditiile din batrani. Cu siguranta decorurile din aceasta zona va vor impresiona, deoarece veti gasi pretutindeni munti impaduriti, capite de fan satesti, lacuri, cascade si izvoare minunate.

5 Locuri de vizitat in Bucovina: Obiective turistice

Obiective turistice si locuri de vizitat in Bucovina

Printre muntii stancosi ale caror zapezi provoaca inundatii in fiecare primavara, oamenii mandri ai Bucovinei continua sa protejeze comorile culturale ale Romaniei si anume, cele mai venerate locuri de vizitat in Bucovina: minunatele manastiri pictate.

Bucovina istorica, adica intregul teritoriu este cuprins atat in Ucraina cat si in Romania. Bucovina romaneasca cuprinde doar partea sudica a vechii Bucovine, chiar daca ea se afla in partea nordica a tarii.

Este greu de crezut ca dacii sau romanii s-au stabilit vreodata atat de departe in nord. Desi istoricilor romani le place sa sugereze acest lucru exista foarte putine dovezi arheologice care le sustin propunerile. Primii locuitori permanenti au fost probabil slavii, incepand cu secolul al VII-lea.

Mai tarziu, majoritatea Bucovinei de nord si de est a facut parte din Rusia kieveana. Un stat slav pozitionat in jurul orasului Kiev, ale carui granite din 900 pana in 1200, se intindeau de la Marea Baltica la Marea Neagra.

Urmand aparitiei principatului Moldovei in timpul secolului al XIV-lea, Bucovina a devenitul subiectul unei dispute intre aceasta noua putere si Polonia- succesorul Rusiei kievene. Sub conducerea lui Stefan cel Mare (1457-1504) Moldova si-a afirmat stapanirea asupra regiunii printr-o campanie de construire de biserici.

Aceasta mostenire – faimoasele manastiri pictate construite in perioada imediat urmatoare mortii lui Stefan – este cea care atrage turistii aici in numar atat de mare.

Princpalele obiective turistice si locuri de vizitat in Bucovina: Manastirile pictate

Manastirile din Bucovina - Unul dintre cele mai venerate obiective turistice din Bucovina

In luxuriantele zone rurale ale zonei de nord-est a Romaniei, manastirile medieval pictate, ale Bucovinei sunt o comoara culturala a tarii. In total, manastirile pictate sunt in numar de cincisprezece, dar cand vorbim despre cele de legenda, oamenii se refera in general la cinci, si anume Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita si Putna.

Ele se afla in patrimonial UNESCO din 1993 iar pentru multi straini dar si pentru localnici, ele reprezinta cele mai minunate lucruri nascute pe teritoriul Romaniei. Sunt asezate in locatii izolate, iar masina reprezinta singura modalitate confortabila de a le vedea pe toate.

Primele manastiri au fost construite in perioada in care Moldova abia se descatusase de dominatia slava iar independenta proaspat castigata sub conducerea lui Stefan cel Mare era amenintata consant de catre expansiunea otomana. O figura centrala a frescelor de pe zidurile manastirilor este cea a Petru Rares (1486-1546) fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare.

Motivul pentru care manastirile au fost pictate in exterior este faptul ca in acel moment liturghia se tinea in limba slavona, iar taranii moldoveni care formau bazele principatului, nu o intelegeau.

Ei nu puteau nici sa citeasca biblia. Din aceasta situatie s-a nascut idea, incurajata de Petru Rares, de ase picta exteriorul zidurilor manastirii pentru a insufletii taranii si soldatii. Unele scene care infatiseaza crestini aparandu-si credinta sunt lipsite de acuratete istorica.

Picturile care au supravietuit ancoreaza Bucovina in trecut – lucru important pentru o regiune care a fost sub atatea stapaniri incat unele referinte culturale au devenit neclare. Manastirile sunt fara indoiala ortodoxe si romanesti. Cu o importanta atat de religioasa cat si laica, ele sunt mandria intregii tari.

1. Manastirea Voronet

Manastirea Voronet, supranumita si „Capela Sixtina a Estului”

Manastirea Voronet, supranumita si „Capela Sixtina a Estului”

O plimbare pitoreasca, la 28 km vest de Suceava, conduce catre Gura Humorului, un mic oras recunoscut ca poarta catre manastirile pictate. La 4 km se afla Manastirea Voronet, una dintre primele manastiri, probabil cea mai venerata si cu siguranta cea mai vizitata manastire din Bucovina. Stefan cel Mare insusi a supravegheat construirea ei in 1488, dupa ce un pustnic al locului, Daniel de la Voronet i-a prezis Victoria impotriva turcilor. Batalia a fost intradevar castigata.

Frescele pentru care desavarsita biserica in stil gotic este faimoasa au fost adaugate mai tarziu. Dat fiind faptul ca albstrul folosit in faimoasa frsca ,,Judecata de Apoi’’ a primit numele de albastru de Voronet, parte a lexiconului artistic, este surprinzator faptul ca nu stim nimic despre creatorul frescei – nici macar numele sau. Pe locul doi, dupa ,,Judecata de Apoi’’, se afla fresca ce infatiseaza arborele genealogic al lui Christos.

2. Manastirea Humor

Manastirea Humor, denumita uneori si Manastiea Humorului este o manastire ortodoxa din Romania.

Manastirea Humor (denumita uneori si Manastirea Humorului) este o manastire ortodoxa din Romania, construita in anul 1530 in satul Manastirea Humorului din comuna omonima.

La 5 km de Gura humorului se afla Manastirea Humor intemeiata in anul 1530. Humor a fost picatata 5 ani mai tarziu de Toma Zugravul. Din nefericire frescele exterioare nu au rezistat prea bine, iar scenele devastatoare ale patimilor crestinilor din timpul asediilor din 626 si 1453 duse asupra Constantinopolului sunt foarte sterse.

Pe de alta parte Manastirea Humor a fost la fel de bine pictata in interior cat si in exterior, iar reprezentarile chinurilor, salvarii si renasterii din interior sunt intr-o forma excelenta.

Manastirea Humor a fost privata de statutul de manastire de catre habsburgi in 1786 si l-a reprimit abia in 1990. In prezent manastirea este locuita in intregime de calugari.

3. Manastirea Putna

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante locuri de vizitat din Bucovina.

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante locuri de vizitat din Bucovina.

Cea mai veche si cea mai izolata dintre frumoasele manastiri din Bucovina este situata in cel mai pitoresc loc dintre manastirile pictate. In zona de nord-vest, inconjurata de munti, Manastirea Putna este venerate de romani ca fiind locul de odihna a lui Stefan cel Mare. Acesta a ordonat construirea manastirii in 1466 in semn de multumire pentru victoria obtinuta impotriva turcilor.

Din acea manastire a ramas numai Turnul Tezaurelor, restul fiind pierdut intr-un mare incendiu din secolul al XVI-lea. A fost reconstruita in perioada 1653-1672 in vremea domniei lui  vasile Lupu, iar forma initiala – o mare biserica inconjurata de cladiri exterioare fortificate – a fost pastrata. Extinderile au fost adaugate dupa ce austriecii au preluat Bucovina in 1772.

O mare parte din ce se vede azi poarta amprenta lui Karl Romstorfer, care a renovat mult din complexul manastiresc la inceputul secolului XX.

Mormantul lui Stefan cel Mare este in camera funerara mai jos de biserica, alaturi de sotia sa si cei doi fii ai sai.. In muzeul manastirii exista o expozitie de relicve medieval. Sfantul Daniel de la Voronet a locuit intr-o pestera (pe care a sapat-o el insusi) la 2km distanta de manastire. Calea catre chilie e marcata Daniil Sihastru.

4. Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita este o manastire ortodoxa din Romania, construita intre anii 1583-1600 si situata in satul Sucevita.

Manastirea Sucevita este o manastire ortodoxa din Romania, construita intre anii 1583-1600 si situata in satul Sucevita.

De la Putna, o plimbare de 5 ore va duce la Sucevita: cei care sunt cu masina vor trebui sa se intoarca la drumul principal, prin Marginea. Fabuloasa Manastire Sucevita, se afla aproape de satul Sucevita, la poalele unui drum care conduce catre Trecatoarea Ciumarna.

Este cea mai mare dintre manastiri, inconjurata de o impozanta fortareata cu patru turnuri. Biserica sa principala construita in perioada 1582-1600 este in intregime acoperita de fresce, in afara de zidul vestic. Scara virtutii, o picture murala de pe peretele Nordic, infatiseaza 30 de scari, de la iad la rai, reprezentand calatoria calugarilor ortodocsi la moartea lor.

Inauntru sunt mai multe fresce, reprezentand calendarul ortodox insiruind nenumarati sfinti ortodocsi. Intemeietorii manastirii, Simion si Movila sunt inmormantati aici.

5. Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita este una din vechile asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric, situata in comuna Vatra Moldovitei din judetul Suceava.

Manastirea Moldovita este una din vechile asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric, situata in comuna Vatra Moldovitei din judetul Suceava.

De cealalta parte a trecatorii Ciumarna, se afla micutul sat Vatra Moldovitei, de unde drumul se bifurca inspre dreapta ducand spre Manastirea Moldovita. O manastire fortificata ale carei ziduri exterioare la fel ca cele de la Humor, infatiseaza asediul din 626 asupra Constantinopolului. Manastirea a fost intemeiata in 1532, iar frescele sale au fost pictate la scurt timp dupa aceea, numarandu-se printer cele mai vechi din Bucovina.

Mai multe obiective turistice si locuri de vizitat in Bucovina

La multe din obiectivele turistice ale Bucovinei ajungem prin trecator de o frumusete rara, spectaculoase, care isi datoreaza frumusetea atat naturii serpentinelor cat si peisajelor care desfata privirile.

De la Vatra Moldovitei, prin Trecatoarea Pascanu, conduce dincolo de Obcina Feredeului, la Campulung Moldovenesc. De aici exista doua rute catre Vatra Dornei: calea principal merge circular in jurul Muntilor Rarau, a doua mai mica si de multe ori impracticabila pe timpul iernii, serpuieste la sud, printre munti, trecand printre Pietrele Doamnei. Muntii Rarau sunt un teritoriu propice drumetiilor.

Vatra Dornei

Statiunea Vatra Dornei, Bucovina

Vatra Dornei a fost vreme indelungata cunoscuta pentru apele sale minerale, cautate inca de pe vremea romanilor, fiind in prezent printre cele mai populare din tara, vandute sub marca Dorna.

Vizitatorii statiunii pot savura apa gratuit deoarece exista aici cateva fantani. Habsburgii au inceput dezvoltarea statiunii in perioada de la sfarsitul secolului XVIII si secolul XIX, cand Bucovina era considerate de burghezimea vieneza o destinatie exotica.

De atunci s-a transformat intr-o cunoscuta statiune de schii si desi orasul se afla la altitudine modesta de numai 800 de metri, este localizata destul de Nordic pentru a avea zapada de la inceputul lui decembrie pana la sfarsitul lui aprilie.

La sud de Vatra Dornei se afla Pasul Tihuta (1200 m) care marcheaza granita Bucovinei cu Transilvania. Chiar dincolo de trecatoare este satul si statiunea de schi Piatra Fantanele, unde Jonathan Harker s-a intalnit fata in fata cu contele Dracula, in romanul Dracula, de Bram Stoker.

Desi toate marile biserici ale tarii atrag pelerine, manastirile din Bucovina raman destinatia preferata a sute de mii de pelerini, de-alungul intregului an, majoritatea venind in grupuri si insotiti chiar de preotul de acasa.