Selectează o PaginăStatiunea Borsa se gaseste la poalele Muntilor Rodnei si Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atragator si de numeroase resurse turistice naturale si antropice. Este situata la 81 km de Sighetu Marmatiei, 132 km de Baia Mare si la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legatura intre Maramures si Bucovina. Orasul Borsa este inconjurat de culmile Muntilor Rodnei, Varful Pietrosul, Negoiescul Mare si Varful Repezii.
Borsa Maramures
Varful Pietrosul, cu o altitudine de circa 2300 m, desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud. In partea de est se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are granita cu judetul Suceava.
 
Zona Maramures ofera foarte multe locuri care merita sa fie vizitate, precum: Cimitirul Vesel din Sapanta – cea mai atractiva etapa a unei vacante in Maramures, Valea Izei  – centrul istoric al Maramuresului, Valea Vaserului, Baia Mare, Sighetu Marmatiei. Biserica Izvorul Negru se afla langa Moisei si dateaza din 1672. Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa – Complex, in  partea de NE a Muntilor Rodnei.
 
In patrimoniul national din zona Borsa se afla rezervatii ale biosferei si parcuri nationale valoroase precum:
– Parcul National Rodna Rezervatii si monumente ale naturii
– Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii
– Izvorul Albastru al Izei
Borsa MaramuresZona Borsa gazduieste sase perimetre care au statut de rezervatii naturale:
– Rezervatia Pietrosu Rodnei – se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa; este cea mai mare rezervatie naturala din nordul tarii, inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.
– Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii, infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului sau favorit – jnepenisul.
– Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile din Muntii Maramuresului este rezervatie geologica si botanica, fiind creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar si specie foarte rara pentru tara noastra, legata de existenta conditiilor de mlastina eutrofa.
– Rezervatia Izvorul Albastru al Izei – destinata protectiei  izbucului de la obarsia Izei, conservandi climatul, vegetatia si peisajul.
– Pestera de la Izvorul Izei – rezervatie speologica.
– Rezervatia Piatra Rea are o suprafata de 70 hectare, aici gasindu-se formatiuni geologice deosebite, o flora rara si un peisaj alpin maret.Obiective turistice in zona Borsa:
– Manastirea Peri amplasata intr-o padure seculara, Biserica Manastirii,  construita in stil maramuresean, din lemn masiv de stejar, este asezata pe un soclu de piatra, turla acesteia avand 78 m inaltime;
– Muzeul Satului Maramuresean – este situat pe Dealul Dobaies, in partea de est a orasului Sighetu Marmatiei, la 300 m distanta de drumul national DN18 si include gospodarii cu arhitectura populara tipica zonei Maramuresului;
– Cimitirul vesel de la Sapanta – crucile de lemn sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu in aer liber, unic in lume;
– Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, se afla in Sighetu Marmatiei, aici fiind incarcerati peste 80 de demnitari, fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni si peste 50 de episcopi si preoti greco-catolici si romano-catolici.
– Biserica din lemn de la Barsana – un simbol al Maramuresului, construita in 1806, ce gazduieste o impresionanta colectie de icoane pe sticla, precum si o colectie de carte veche religioasa:
– Biserica din Ieud, realizata in anul 1364, este cea mai veche biserica de lemn din Maramures, construita pe ruinele unui castel,  aici gasindu-se cele mai vechi documente scrise in limba romana;
– Mocanita din Viseu de Sus – un tren forestier utilizat de localnici pentru deplasare intre Viseu de Sus si Izvorul Comanului, a devenit un obiectiv turistic renumit.
Borsa Maramures
Trasee turistice Muntii Rodnei:
 
– Complex Borsa – Valea Fantana – Cascada Izvorul Cailor – Saua Stiol – Pasul Prislop.
Marcaj: triunghi rosu – Durata: 4-5 ore
– Pasul Prislop – Prelunca Tatarilor – Complex Borsa
Marcaj: banda galbena – Durata: 2,5 – 3 ore
– Complex Borsa – Poiana Runcu Stiolului – Saua Stiol – Izvorul Bistridei – Saua Gargalau
Marcaj: banda albastra – Durata: 3,5 – 4 ore
– Complex Borsa – Fata Meselor – Puzdra – Saua Galadiului
Marcaj: punct albastru – Durata: 4,5 – 5 ore

– Borsa – Iezerul Pietrosului – Varf Rebra
Marcaj: banda albastra – Durata: 6 – 8 ore
– Poiana Borsei – Valea Negoiescului – Puzdra – Saua Galadiului
Marcaj: triunghi albastru – Durata: 6 – 6,5 ore
– Saua Gargalau – Varful Galadiului – Varful Rebra – Varful Batrana – Pasul Setref

Marcaj: banda rosie – Durata: 14 – 16 ore

Cai de acces rutier:
DN 18 Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus –Moisei – Borsa – Prislop
DN 17 Suceava – Campulung Moldovenesc  Vatra Dornei – Bistrita.


 

Localizare pe harta Borsa Maramures – Google Map

Highlights

What to see BORSA MARAMURES

About these results

Hotel Nord
Hotel

PENSIUNEA ROYAL

Hotel

Galileo

Restaurant
Click to save

Complex Bosco

Hotel

Hotel Roman

Hotel
Hotel Victoria

Hotel

Complex Borșa

Tourist attraction

Mănăstirea Borșa Pietroasa
Monastery

Pârâul Pietros

River

Rodnei Mountains National Park
Scenic hiking, views & glacial relics

Monumentul Eroilor
Monument

 Staţiunea Borșa

borsa

Borşa este o staţiune turistică montană, aflată în Munţii Rodnei, zonă cunoscută pentru condiţiile bune de practicare a sporturilor de iarnă, dar şi pentru folclorul şi obiceiurile populare.

Aici se practica ski-ul încă din ultimele decenii ale secolului XIX. Pârtiile de ski sunt situate la 1200-1500 m altitudine, iar ca şi atracţie, statiunea dispune de prima trambulină pentru sărituri cu skiurile naturală, (50 m înălţime) care este unică în Europa.

În afara sezonului de iarnă, staţiunea oferă numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber, existând trasee montane care pleacă din localitate în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, marcând obiective naturale care merită vizitate, dar şi o bogăţie de tradiţii şi obiceiuri celebrate în cadrul festivalurilor locale.

 

Localizare

Oraşul Borşa este situat în estul judeţului Maramureş, pe Valea Hotarului, dintre Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, la o altitudine de 673 m. Astfel, oraşul este străjuit de munţi pe toate direcţiile – la sud se înalţă Munţi Rodnei, la nord Munţii Maramureşului iar spre est Munţii Ţibău.
 

Acces

 • Accesul rutier se face pe ruta Baia-Mare – Sighetu-Marmaţiei – Vişeu de Sus – Moisei – Borşa – Prislop, pe DN 18, care face legătura cu DN 17 peste pasul Prislop, pe ruta Câmpulung-Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistriţa.
 • Accesul feroviar se face pe linia Vişeu de Jos – Vişeu de Sus – Borşa, cu legătură pe linia Salva – Sighetu Marmaţiei.

Harta

Obiective turistice

Pârtiile de ski

În Borşa funcţionează două pârtii de ski de dificultate medie: Stiol, cu o lungime de 1000 de m, şi Poiana, cu o lungime de 2000 m. Pârtiile dispun de telescaun pentru 2 persoane în Poiana şi teleschi pentru vârful Stiol. Domeniul schiabil va fi extins cu o nouă pârtie, care va fi cea mai lungă din ţară.

Tot aici există şi cea mai lungă trambulină naturală din Europa – 90 m.

Preţurile pentru sezonul de ski 2013-2014 sunt:

 • Telescaun: – 1 urcare: 10 Lei pentru adulti, 5 Lei pentru copii
 • Teleschi Stiol: – 1 urcare: 5 Lei

Cascada Cailor

Cascada, accesibilă de la Complexul Borşa cu telescaunul, sau pe traseu la pas, se află în partea de NE a Munţilor Rodnei. Prin căderea de apă – de 90 de m – este una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Apa cade în mai multe trepte, fiind formată prin topirea zăpezilor şi ploilor de la munte adunate într-un circ glaciar.

Vârful Pietrosul Rodnei

Cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali, cu o înălţime de 2.303 m, Pietrosul Rodnei oferă peisaje deosebite, cu o panoramă spre Valea Vişeului, Borşa, Moisei şi Munţii Maramureşului. Datorită diversităţii şi bogăţiei faunei şi florei, este o zonă protejată prin titulatura de Rezervaţie a Biosferei, în cadrul căreia se pot admira, pe lângă speciile rare, şi fenomene glaciare unice – circuri şi lacuri glaciare.

Traseul spre vârf, marcat cu dungă albastră pe fond alb, începe din oraşul Borşa, şi merge până la staţia meteo (2h), şi continuă până la destinaţie (încă 2h), fiind accesibil şi de dificultate scăzută.

Lacul Iezer

Lacul glaciar aflat sub Masivul Pietrosul Rodnei, este situat pe traseul marcat dinspre Borşa, la o altitudine de 1.825 m şi ocupă o suprafaţă de 3.450 metri pătraţi. Lacul oferă o panoramă superbă, datorită culorii albastre, fiind înconjurat de verdeaţă şi stânci.

Pasul Prislop

Cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali, fiind situată la 1416 m altitudine, între Munţii Maramureşului din nord şi Munţii Rodnei din sud, Pasul Prislop face legătura dintre Depresiunea Maramureş şi valea Bistriţei Aurii din Moldova. Cele mai importante repere ale zonei sunt hanul şi Mănăstirea Prislop, Muzeul Rădăcinilor şi Monumentul de la Preluca Tătarilor.

Istoric

Fiind una dintre cele mai vechi aşezări din Maramureş, localitatea Borşa a fost locuită încă din epoca bronzului, fapt dovedit de obiectele ceramice descoperite, şi întărit de originea dacică a denumirii localităţii – Borşa, de la cuvântul „Bora” însemnând vifor, furtună.

Cea dintâi atestare documentară a localităţii datează însă din 1353, şi menţionează localitatea ca aparţinând domeniului Cuhea, al Bogdăneştilor. Posesiunea asupra acesteia este schimbată de către regele Ungariei, Ludovic I, către fii lui Sas: Balc, Drag şi Dragomir, din anii 1365.

Bogata istorie a localităţii include şi lupte cu tătarii, victoria asupra acestora din anul 1717, obţinută de către locuitori în zona denumită astăzi Preluca Tătarilor fiind un eveniment semnificativ în istoria aşezării.

Evenimente culturale

Câteva dintre cele mai importante evenimente care se organizează la Borşa:

 • decembrie – ianuarie – Festivalul Interjudeţean „Datini de iarnă la Borşa”
 • ianuarie – februarie – Salonul de Iarnă al Artiştilor Plastici din Maramureş, Expoziţie de artă plastică
 • februarie – Sărbătoarea Muntelui şi Serbările Zăpezii
 • martie – Tradiţii şi Obiceiuri străbune de primăvară – Borşa
 • aprilie – Zilele Pădurii – Borşa: Festival de cultură şi spiritualitate ecologică
 • aprilie – Pământ Sfânt şi Roditor: Manifestare cultural religioasă dedicată Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă şi protectorul oraşului Borşa
 • aprilie – mai – Expoziţie Pascală şi prezentarea obiceiurilor din Săptămâna Mare
 • iunie – Nopţi de Sânziene
 • iulie – Vara Alpină în Munţii Rodnei
 • iulie – Festival Internaţional Titiana Mihali
 • august – Festivalul Green Fest
 • august – Hora la Prislop
 • octombrie – Festivalul Toamnei
 

Structuri de primire turistică

Structuri de cazare
Nume unitate Tip unitate Categorie Număr spaţii Număr locuri Localitate Adresa Telefon
ALEXIS pensiune turistică 3 stele 6 12 Borşa Str. Strâmturii, nr. 2A 0745.358.587
ANCA pensiune turistică 2 stele  4 8 Borşa Str. Brădeţ, nr. 27 0262.343787
ANCUŢA pensiune turistică 3 stele 10 20 Borşa Str. Victoriei, nr. 68A 0262.343.300
CĂLIN pensiune turistică 2 stele 5 15 Borşa Str. Brădeţ, nr. 9B 0262.344.263
CARMEN pensiune turistică 3 stele  7 15 Borşa Str. Unirii, nr. 74A
CERBUL hotel 2 stele 27 54 Borşa Str. Brădeţ, nr. 8B 0262.344.199
CRIPENEL pensiune turistică 2 stele 3 6 Borşa Str. Brădeţ, nr. 33C 0740.972.414
DORIN pensiune turistică 3 stele 10 20 Borşa Str. Dragoş Vodă nr. 2E
ELADI pensiune turistică 3 stele 6 11 Borşa Str. Valea Ilei, nr. 10A 0262.343.633
FÂNTÂNA pensiune turistică 3 flori 12 24 Borşa Str. Fântâna, nr. 36B
HANTIG-LUCIAN pensiune turistică 2 stele 7 14 Borşa Str. Cascada, nr. 6 0262.343.663
IOANA pensiune turistică 2 stele 6 13 Borşa Str. Brădeţ, nr. 171A 0262.342.309
IULIA pensiune turistică 2 stele 4 8 Borşa Str. Victoriei, nr. 86A
MARA camere de închiriat 3 stele 8 16 Borşa Str. Bogdan Vodă nr. 1/A 0768.382.230
MARIA pensiune turistică 2 flori 9 28 Borşa Str. Brădet, nr. 13
MESTEACĂNUL pensiune turistică 2 flori 6 7 Borşa Str. Mesteacănului, nr. 15 0745.839.440
MIA pensiune turistică 2 stele 3 5 Borşa Str. Brădeţ, nr. 40 0262.344.282, 0745.390.777
NORDICA pensiune turistică 3 flori 6 14 Borşa Str. Brădet nr. 10B 0742.793.805
ONU pensiune turistică 2 stele 5 10 Borşa Str. Fântâna, nr. 24B 0262.342.367
PĂLTINIŞ hotel 3 stele 19 38 Borşa Str. Vişeuţ, nr. 42 0262.344.190
PAULA pensiune turistică 2 stele 4 8 Borşa Str. Al. I. Cuza, nr. 18
PERLA MARAMURESULUI pensiune turistică urbană 2 stele 5 10 Borşa Str. Victoriei, nr. 62/B 0744.701.094
POIANA pensiune turistică urbană 2 stele 5 10 Borşa Str. Al. I. Cuza, nr. 103 0262.344.043
RODNA motel 2 stele 22 42 Borşa Str. Libertăţii, nr. 37
ROYAL pensiune turistică 3 stele  12 27 Borşa Str. Dragoş Vodă, nr. 5A 0262.344.705
TITI căsuţe tip camping 3 stele  8 20 Borşa Str. Al. I. Cuza, NR. 134A 0262.344.884
TITI pensiune turistică 2 stele 5 12 Borşa Str. Al. I. Cuza, nr. 134A 0262.344.884
URSU cabană turistică 2 stele 7 15 Borşa Str. Brădeţ, nr. 11/D 0262.343.270
VADURI pensiune turistică 3 stele 14 40 Borşa Str. Vasile Alecsandri, nr. 66/B 0747.029.814, 0747.029.803
VĂLCINEŢ pensiune turistică 3 flori 6 14 Borşa Str. Ţapinarilor nr. 20 0744.702.581
VICTORIA hotel 3 stele 21 42 Borşa Str. Strâmtura, NR. 9 0262.342.349
Structuri de alimentaţie publică
Denumirea structurii Tip structură Categorie Număr locuri Localitate Adresa Telefon
CERBUL bar de zi 2 stele 24 Borşa Str. Brădeţ, nr. 8B
CERBUL restaurant clasic  2 stele 146 Borşa Str. Brădeţ, nr. 8B, Hotel
DORNA pizzerie  2 stele 30 Borşa Str. Libertăţii, nr. 37
DORNA restaurant autoservire  2 stele 45 Borşa Str. Libertăţii, nr. 37
FÂNTANA restaurant clasic  3 stele 78 Borşa Str. Fântâna, nr. 36B
NORDICA bar de zi  3 stele 16 Borşa Str. Brădeţ, nr. 10B, Pensiune 0742.793.805
ROYAL restaurant clasic 3 stele  144 Borşa Str. Dragoş
Vodă, nr.. 5A
0262.344.705
TITI pizzerie 2 stele 88 Borşa Str. Al. I. Cuza nr. 134A
VICTORIA bar de zi  3 stele 24 Borşa Str. Strâmtura, nr. 9

Trasee turistice

Munţii Maramureşului

 • Trasee la pas:
  – Şesuri (Valea Bistritei – DN 18) – Valea Şesuri – Cabana Fântâna Stanchi. Marcaj: punct albastru. Durata: 4 – 5 ore
 • Trasee auto:
  – Complex Borşa – Vişeu de Sus – 32 km, pe DN 18.
  – Complex Borşa – Pasul Prislop – Bistriţa Aurie-Bucovina (mănăstiri).

Munţii Rodnei

 • Borşa – Iezerul Pietrosului – Vârful Rebra.
  Marcaj: bandă albastră Durata: 6 – 8 ore
 • Complex Borşa – Valea Fântâna – Cascada Izvorul Cailor – Şaua Stiol – Pasul Prislop.
  Marcaj: triunghi roşu. Durata: 4-5 ore.
 • Pasul Prislop – Preluca Tătarilor – Complex Borşa.
  Marcaj: banda galbenă Durata: 2,5 – 3 ore.
 • Complex Borşa – Poiana Runcu Stiolului – Şaua Stiol – Izvorul Bistriţei – Şaua Gârgălău.
  Marcaj: bandă albastră. Durata: 3,5 – 4 ore.
 • Complex Borşa – Faţa Meselor – Puzdra – Şaua Galaţiului.
  Marcaj: punct albastru. Durata: 4,5 – 5 ore.
 • Poiana Borşei – Valea Negoiescului – Puzdra – Şaua Galaţiului.
  Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 – 6,5 ore.
 • Şaua Gârgălău – Vârful Galaţiului – Vârful Rebra – Vârful Bătrâna – Pasul Setref.
  Marcaj: banda roşie. Durata: 14 – 16 ore.