”Măștile, scenetele de Viflaim puse-n operă de adevărați actori veniți de la toate bisericile din oraș, tradițiile cu totul și cu totul deosebite, miile de spectatori veniți de pretutindeni, transformă localitatea noastră într-un tărâm de-a dreptul de poveste”, se arată în invitația lansată pe contul Primăriei Vișeu de Sus. O invitație pentru 24 decembrie când, începând cu ora 21.00, în fața Casei de Cultură din Vișeu de Sus are loc Noaptea Viflaiemurilor.

”Viflaimul (Viflaiemul) este o formă de teatru religios, o dramă liturgică asimilată de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă”, se arată pe site-ul primăriei.

Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric, iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în alte zone din România, Vișeul de Sus se distinge pe ”harta” acestei tradiții prin clopotele imense (”dube”) pe care dracii le poartă, ajungând să cântărească și 70 kg/persoană. ”Dube” al căror zgomot alungă spiritele malefice. ”Fiecare biserică din Vișeu de Sus are (cel puțin) un Viflaiem care o reprezintă, aproximativ 400 de personaje pun stăpânire pe oraș, etalând costume frumoase sau înfricoșătoare și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească, ce pot fi auzite doar în acest context”, menționează sursa citată.

Sursă foto: Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, credit Daniel Andreica