Selectează o Pagină






Avem plăcerea de a vă prezenta oferta noastră pentru o experiență de neuitat pe traseul turistic cu Mocănița Maramureș.

Detalii traseu:

  • Distanța: 44 km dus-întors
  • Durata estimativă: 5:30 – 6 ore, incluzând pauzele

La km 16, la Stația Glimboaca, veți găsi un foișor amenajat pe partea stângă, unde puteți savura produse de patiserie și băuturi. De asemenea, la km 21,6, la Stația Finală Paltin, veți beneficia de o pauză de aproximativ 1:30 h, timp în care puteți lua prânzul la filigoriile special amenajate și vă veți bucura de dansuri populare tradiționale susținute de colegii noștri.

În plus, vă invităm să vizitați un mic muzeu care oferă informații despre istoria „Văii Vaserului” și să vă relaxați în cadrul natural sălbatic și fermecător.




Beneficii pentru grupuri:

  • Reducere de 10% per persoană pentru grupuri de peste 15 persoane plătitoare.
  • La fiecare 20 de persoane plătitoare, un loc gratuit.
  • Gratuitate pentru ghidul autorizat, care va prezenta legitimația.

Modalitate de plată: Se percepe un avans de 20% din suma totală, achitat în avans, înainte de ziua călătoriei.

Tipuri de bilete disponibile:

  1. Bilete Standard – transport dus-întors
    • Adult: 97.00 RON
    • Pensionar/Student/Persoane cu dizabilități: 89.00 RON
    • Școlar: 65.00 RON
  2. Mocănița Special – bilet de transport + masă
    • Mocănița Special Adult: 149 RON
    • Mocănița Special Pensionar/Student: 144 RON
    • Mocănița Special Școlar: 117 RON

Prețuri cu reducerea de 10% aplicată (pentru grupuri din biletul de transport):

  • Bilete Standard:
    • Adult: 87.00 RON
    • Pensionar/Student: 80.00 RON
    • Școlar: 59.00 RON
  • Mocănița Special:
    • Adult: 143.00 RON
    • Pensionar/Student: 138.00 RON
    • Școlar: 113.00 RON

 

Preturi pachete evenimente *Sarbatorile de Iarna  26/12/2024-05/01/2025*

Pachete evenimente + 10% reducere

Adulti- 129.00 RON-117.40 RON

Pensionari/Studenti- 119.00 RON-108.40 RON

Scolari- 89.00 RON -81.40 RON

 

ALL INCLUSIVE + 10% reducere din biletul de transport

Adulti- 175.00 RON-163.90 RON

Pensionari/Studenti-165.00 RON-154.90 RON

Scolari- 129.00 RON-121.90 RON

 




Vă așteptăm cu mare drag la Mocănița Maramureș și suntem încântați să vă oferim o experiență memorabilă!

Informații de contact: Strada Cerbului Nr.5, Localitate Vișeu de Sus, Județul Maramureș, cod poștal 435700
Telefon: +40 0372 672 480
Email: office@mocanita-maramures.com

Istorie

Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă – pe lângă locomotive Diesel – până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (prescurtare de la Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur. 

Linia care a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.

Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a iniţiat de la începutul sec. al XVIII-lea, sub imperiul austro-ungar. Coloniştii vorbitori de limba germană au pătruns primii în pădurile virgine şi cu ajutorul plutăritului au adus lemnul tăiat la gaterele din Vişeu de Sus.

În 1932 s-a început construcţia la Calea Ferată Forestieră, care în comparaţie cu plutăritul însemna un enorm progres tehnic.

Căile ferate forestiere s-au răspândit în acea vreme în toată Europa, în special în zona carpatică. Principiul lor de funcţionare era simplu: urmând cursul râului, a fost necesară o rază îngustă a curbelor (de aceea calea ferată are ecartament îngust); era în aşa fel organizat încât trucurile goale pentru lemn erau trase de locomotivele mici în sus, pe când trenurile cu mare încărcătură coborau la vale, înspre gater, doar din când în când ajutate de locomotive şi înfrânate.

Deşi în majoritatea ţărilor europene, cel mai târziu după anul 1945 căile ferate forestiere au fost înlocuite cu drumuri forestiere, în România acestea s-au menţinut destul de mult.

În 1970 administraţia silvică publică se practica pe o distanţă de peste 3000 km, până în anul 1986 România chiar a mai fabricat noi locomotive cu abur pentru căile ferate forestiere şi în 1989 încă au mai existat peste 15 căi ferate forestiere cu puţin peste 1000 km de şină.

Schimbările economice de după ’90 au avut efecte fatale asupra CFF-urilor naţionale de atunci: pe parcursul a câtorva ani au fost toate scoase din funcţiune, demontate, locomotivele şi vagoanele date la fier vechi sau vândute. Singura cale ferată forestieră care astăzi mai funcţionează este Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Ea îşi îndeplineşte până astăzi scopul său iniţial de cale ferată forestieră, transportul lemnelor.

Exploatarea feroviară este realizată din anul 2003 de firma română R.G.Holz Company S.R.L., căreia îi aparţine de asemenea şi suprafaţa depoului şi majoritatea vagoanelor şi locomotivelor. La fel ca şi înainte, calea ferată şi o mare parte din pădurile de pe Valea Vaserului sunt în proprietatea statului.

În ultimii ani calea ferată forestieră este sprijinită şi din străinatate prin fundaţia „Wassertalbahn“ Cu ajutorul acesteia s-au repus în funcţiune locomotive care fuseseră retrase din funcţiune, s-au procurat noi vagoane de persoane şi s-au restaurat depoul şi cladirea istorică a gării. În jurul gării din Vişeu de Sus există o infrastructură importantă care poate fi folosită pentru dezvoltarea turismului.

Din anul 2005 circulă pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program şi tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“ fiind sub protecţie europeană.

Încă mai există probleme la calea ferată de pe Valea Vaserului, nu a scos-o de tot până la capăt. Dar minunata cale ferată are astazi multi prieteni in toata lumea şi vor fi tot mai mulţi. Ultima cale ferată forestieră din România are un viitor, nu în ultimul rand datorită turismului.

Valea Vaserului – Descriere

Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală.

Pornind din Vişeu de Sus spre pădure, există aprox. 8 km de drum neasfaltat, presărat cu case. În Delta-Novăţ, acolo unde şina formează un triunghi pentru bifurcaţie, calea ferată se ramifică la dreapta pe o distanţă de aproape 7 km spre Valea Novăţ, iar la stânga, de-a lungul râului Vaser, continuă magistrala spre Comanu. Prin Cozia, Botizu, Făina şi până la Comanu, calea ferată trece printr-o zona spectaculoasă din punct de vedere al peisajului: regiuni înguste ale defileului, poleite cu stânci, văi şopotitoare, coloritul vesel al pădurii diversificate, trei (!) tuneluri scurte înainte de Botizu. În Făina, mai sus de gară se poate vizita o capelă construită de coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“).

Aprox. 5 km după Făina, la Măcârlău, calea ferată străbate rămăşiţele unui dig, altădată solid, care avea în trecut o funcţie importantă în procesul plutăritului.

Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă cu cortul, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume. 

 

 
Trenuri cu abur regulate

Din anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turişti. Sezonul începe primăvara şi se sfârşeşte toamna. Zilele de funcţionare şi ora de plecare sunt prezentate detailat în mersul trenurilor.
Trenurile turistice urcă până la staţia Paltin (km 21,6), aproximativ două ore depărtare de Vişeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc plăcut pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să îşi petreacă puţin timp în natură, să facă un picnic sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere. În Paltin există servicii de catering cu o ofertă de mâncare diversificată. 

 

O scurtă prezentare a călătoriei cu Mocăniţa

Locul   Durata călătoriei Staţionarea
Gara CFF Plecarea trenului conform Mersul trenului. Înainte de plecare, se pot servi plăcinte calde în Cafe-barul Elefant    
    ca. 45 minute  
Staţia Glimboaca Ocazional pauză de cafea   ca. 15 minute
    ca. 15 minute  
Km 15 Alimentarea locomotivei cu apă   ca. 15 minute
    ca 40 minute  
Staţia Paltin Staţia terminus. O bogată ofertă de mâncare şi băuturi vă pune la dispoziţie echipa de catering.   ca. 90 minute*
    ca. 120 minute  
Gara CFF Întoarcerea la gara CFF în Vişeu de Sus. Cafe-barul Elefant şi vagonul-restaurant (inchis acum) sunt deschise după întoarcere.    

*Timpul de staţionare în Paltin diferă în funcţie de starea vremii, iar în sezonul de vârf este de aprox. 120 minute.
Cine doreşte să cunoască Valea Vaserului şi din alte perspective, are posibilitatea să îşi rezerve un loc în trenurile cu evenimente speciale, planificate la începutul sezonului. Datele pentru trenurile speciale sunt ilustrate în mersul trenurilor.
Pentru grupuri există posibilitatea închirierii unui tren-charter pe parcursul întregului an.

Trenuri-charter pe Valea Vaserului – Trenul tău spre succes

Doriţi să petreceţi o zi deosebită cu prietenii sau familia, să vă consolidaţi relaţiile din cadrul companiei printr-o excursie sau să oferiţi clienţilor o experienţă ieşită din comun? Atunci aţi ajuns exact unde trebuie! Echipa CFF Vişeu de Sus vă oferă trenuri-charter şi un program special pe Valea Vaserului. Totul va fi pregătit după dorinţele dumneavoastră, ca să devină un eveniment de success.

Începând de la călătoria cu Mocăniţa, servicii de catering şi terminând cu cazarea în Vişeu de Sus, noi vă oferim tot ce e necesar pentru ca oaspeţii dumneavoastră să aibă parte de clipe de neuitat pe Valea Vaserului. Alte informaţii găsiţi la biroul din clădirea gării din Vişeu de Sus sau luând contact direct cu noi. 

  • Orele de plecare şi traseul se stabilesc după preferinţe
  • Până la 80 de locuri disponibile
  • Garnitura poate fi formată cu materialul rulant al CFF Vişeu de Sus, în funcţie de sezon şi eveniment
  • Preţul diferă în funcţie de rută, garnitură şi serviciile suplimentare
  • O variantă mai convenabilă este cu automotorul (în locul locmotivei cu abur)
  • Catering şi service profesional (Picnic, BBQ, băuturi)
  • Iarna vagoanele sunt încălzite!
  • Comanda se face în scris (Mail, Fax) cel târziu cu o săptămână înainte
  • Atenţie!! Trenuri charter se pot organiza în aproape orice perioadă a anului, excepţie sezonul de vârf: perioada iulie-august.

 

 

Gara CFF şi Biroul de informaţii

Gara istorică a Căii Ferate Forestiere sau Gara CFF se află pe strada Cerbului, nr. 5, pe terenul întreprinderii de prelucrare a lemnului R.G. Holz Company, în spatele unei porţi glisante, de culoare galbenă. Gara este semnalizată cu indicatoare în centrul oraşului, urmaţi semnul către „Mocăniţă“ (în cel mari rău caz, întrebaţi trecătorii de „ Mocăniţă“, „Gara CFF“ sau „Vişeuforest“)

  

Aici găsiţi deschis în fiecare zi un birou de informaţii, care vă oferă în mai multe limbi, detalii sau sfaturi personale despre:

  • Mersul trenurilor şi programul de funcţionare al Mocăniţei
  • Trenuri-charter şi trenuri cu evenimente speciale
  • Posibilităţi de cazare
  • Trasee turistice Obiective turistice

Pe lângă informaţii, în gară găsiţi şi suveniruri (cărţi poştale, albume foto, calendare, etc) sau hărţi pentru drumeţii.
O parcare păzită, toalete curate, un cafe-bar cu grădină primitoare, un tren-hotel şi posibilitatea de campare pentru rulote completează serviciile turistice oferite la gară de CFF Vişeu de Sus. Sunteţi întotdeauna bine-veniţi!

Staţia Paltin

La km 21,6 al căii ferate forestiere, se găseşte staţia Paltin – destinaţia trenurilor cu abur regulate pentru turişti. Pe lângă posibilitatea de a servi un picnic din oferta de mâncare proaspăt pregătită, turiştii pot admira defileul de pe o platformă de observare situată în apropiere sau pot să facă o scurtă drumeţie până la galeriile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Începând cu anul 2011, va exista pe arealul locaţiei din Paltin o nouă clădire a gării autentică. Este vorba de o construcţie originală, reprodusă după vechile clădiri ce există pe tot traseul căii ferate.

 

Locomotive & Vagoane


Locomotive cu abur

Elvetia serie 764 421
 Număr/Nume  764.421 ELVEŢIA 
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1954
 În Vişeu de Sus din  2006
 Proprietar  Fundaţia din Elveţia
 Starea  funcţională
 
Mariuta 764 211
 Număr/Nume  764.211 MĂRIUŢA
 Producător/Anul fabricaţiei  O&K (D) 1910
 În Vişeu de Sus din  2005
 Proprietar  Privat, Fundaţia din Elveţia
 Starea  funcţională

 

Cozia 1 764 435
 Număr/Nume  764.408 COZIA-1
 Producător/Anul fabricaţiei  Reghin (RO) 1986
 În Vişeu de Sus din  2001
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  funcţională
 
763.193 KRAUSS
 Număr/Nume  763.193 KRAUSS
 Producător/Anul fabricaţiei  Krauss (A) 1921
 În Vişeu de Sus din  2004
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  funcţională

 

764.469
 Număr/Nume  764.469
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1955
 În Vişeu de Sus din  1962
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  retrasă din funcţiune
 
Budapesta 764
 Număr/Nume  764.313 BUDAPESTA
 Producător/Anul fabricaţiei  Budapest (H) 1921
 În Vişeu de Sus din  1962
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  defectă – expoziţie

 

Ioana 764 449 resita
 Număr/Nume 764.449 IOANA
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1955
 În Vişeu de Sus din  împrumutată din 2007
 Proprietar  CFF Vişeu de Sus
 Starea funcţională
 
764.436
 Număr/Nume  764.436
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1955
 În Vişeu de Sus din  1962
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  retrasă din funcţiune

 

Bavaria 764 435
 Număr/Nume 764.435 BAVARIA 
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1954
 În Vişeu de Sus din  2012
 Proprietar CFF Vişeu de Sus
 Starea funcţională
 
locomotiva Maramures 764 484
 Număr/Nume  764.484 MARAMUREŞ
 Producător/Anul fabricaţiei  Reşiţa (RO) 1955
 În Vişeu de Sus din  1958
 Proprietar  R.G.Holz
 Starea  retrasă din funcţiune

 

Defecte iremediabil, însă disponibile sunt 764.452, 764. 457 şi 764 484 (toate Reşiţa) şi pot fi folosite ca donatoare de piese de schimb.

 

Vehicule motorizate

Rossia
Număr/Nume  Rossia 1
Producător/Anul fabricaţiei  Rusia / 1962 Demikhov
În Vişeu de Sus din  2012
Proprietar  CFF Vişeu de Sus
Starea  funcţională
 
Volga
Număr/Nume  Volga
Producător/Anul fabricaţiei  Rusia
În Vişeu de Sus din  2012
Proprietar  CFI
Starea  nefuncţională

 

Interior vagoane de iarnă

Ca115
Număr/Nume  Ca115
Producător/Anul fabricaţiei  Elveţia
În Vişeu de Sus din  2007
Proprietar  CFF Vişeu de Sus
Starea  funcţională
 
Ca106
Număr/Nume  Ca106
Producător/Anul fabricaţiei  CFR
În Vişeu de Sus din  2011
Proprietar  CFF Vişeu de Sus
Starea  funcţională

 

Parcare

Pe terenul îngrădit şi păzit din incinta gării CFF, imediat lângă clădirea principală, turiştii au la dispoziţi, gratuite, loc pentru parcare.

Caravanele şi rulotele pot să înnopteze pentru o mică taxă tot pe acest teren. Există de asemenea şi o minimă infrastructură pentru confortul lor. (vezi Camping).

CFF Vişeu de Sus . nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru eventualele daune care pot afecta autovehiculele parcate în incinta gării. 

Catering

 

Doriţi să sărbătoriţi un eveniment special pe Valea Vaserului? Acesta poate fi organizat fie sus pe Valea Vaserului cu un tren-charter, fie jos în vagonul-restaurant al garniturii „Carpatia-Express”. CFF Vişeu de Sus vă oferă servicii complete de catering, începând de la aperitive până la o cină bogată în restaurant. Noi vă ajutăm până în cele mai mici detalii să aveţi parte de un eveniment reuşit.

Valea Vaserului – Descriere

Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală.

Pornind din Vişeu de Sus spre pădure, există aprox. 8 km de drum neasfaltat, presărat cu case. În Delta-Novăţ, acolo unde şina formează un triunghi pentru bifurcaţie, calea ferată se ramifică la dreapta pe o distanţă de aproape 7 km spre Valea Novăţ, iar la stânga, de-a lungul râului Vaser, continuă magistrala spre Comanu. Prin Cozia, Botizu, Făina şi până la Comanu, calea ferată trece printr-o zona spectaculoasă din punct de vedere al peisajului: regiuni înguste ale defileului, poleite cu stânci, văi şopotitoare, coloritul vesel al pădurii diversificate, trei (!) tuneluri scurte înainte de Botizu. În Făina, mai sus de gară se poate vizita o capelă construită de coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“).

Aprox. 5 km după Făina, la Măcârlău, calea ferată străbate rămăşiţele unui dig, altădată solid, care avea în trecut o funcţie importantă în procesul plutăritului.

Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă cu cortul, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.